Waarom wachten op Sinterklaas?

“Veel succes!” Dat stond in het Whatsappje dat we vandaag naar een bevriende bakker stuurden. Want morgen is het Verloren Maandag. Dat is die ene dag waarop heel België collectief besluit dat er worstenbrood en appelbollen moeten worden gegeten.

Dagen voorbereiding gaan er aan vooraf. Klanten staan tot buiten aan te schuiven en een uitgeputte bakker vraagt zich af waarom iedereen precies deze dag uitkiest.

Het gekke is: diezelfde worstenbroden en appelbollen liggen ook op andere dagen in de winkel. Maar toch is er iets in ons dat zegt: worstenbrood hoort bij Verloren Maandag. We plannen er speciaal een stop bij de bakker voor in, alsof ze de rest van het jaar niet bestaan.

En dat zette ons aan het denken. Is het met speculaas niet een beetje hetzelfde?

Geen Sinterklaas zonder speculaas

Bij speculaas denken de meeste mensen meteen aan 6 december. Sinterklaas, chocolade figuren, marsepein… en natuurlijk die heerlijke geur van versgebakken speculaas. Het lijkt alsof dit koekje speciaal gemaakt is voor die ene feestdag. En zodra die voorbij is, verdwijnt speculaas weer in de schaduw – alsof het niet meer ‘mag’.

Maar waarom eigenlijk? Waarom zouden we speculaas beperken tot één periode per jaar?

Elke dag

We willen natuurlijk niet iedereen over één kam scheren. Er zijn ook heel wat trouwe klanten die élke week hun voorraadje speculaas inslaan, zodat ze zeker niet zonder vallen.

Zo vertelde een klant ons onlangs dat ze elke ochtend na het ontbijt geniet van een speculaasje bij haar koffie. De dame achter haar voegde er aan toe dat ze elke dag een stukje in de brooddoos van haar kinderen stopt. Maar ook in die van haar man en zichzelf. “Maar die stukjes maak ik stiekem wat groter,” voegde ze er met een knipoog aan toe.

De charmes van tradities

Natuurlijk is er iets bijzonders aan tradities. Ze maken momenten speciaal. Worstenbrood op Verloren Maandag, harde of zacht gekookte eitjes met Pasen, speculaas met Sinterklaas – ze brengen een stukje nostalgie en herkenbaarheid. Maar dat betekent niet dat we die momenten niet kunnen uitbreiden.

Stel je voor: een stukje zachte speculaas bij je koffie op een grijze dinsdagochtend in februari. Of een speculaasje bij een picknick in de lente. Of wat dacht je van een speculaasautomaat waar je het hele jaar door terecht kan? Oh wacht, die hebben we al.

Een stuk geluk

Speculaas is veel meer dan zomaar een koekje. Het is een stukje nostalgie dat je dag nét dat beetje extra kan geven. Of het nu bij de koffie is of als tussendoortje, het maakt elk moment een beetje specialer.

Geniet van speculaas wanneer je maar wilt. Waarom wachten op een speciale gelegenheid als het elke dag kan?

Geschreven door Cookie Monster

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *