Een bakske of een zakske?

Postzegels, zeepjes, balpennen of champagnecaps. Je kan het zo gek niet bedenken of iemand zal ze wel verzamelen. En een speculsaasbakker? Die verzamelt kartonnen dozen…

Zoektocht naar perfectie

Maar we zijn kieskeurig. Het moet niet zomaar een doos zijn. Wij zoeken dé perfecte doos:

  • Alles begint bij het formaat. Een ideale doos is niet te groot, maar ook niet te klein. Bij voorkeur langwerpig en wat smaller, zodat de meeste van onze speculazen er makkelijk in passen.
  • Stevigheid is natuurlijk ook een belangrijke factor. Want je zou ervan schrikken wat zo’n volle doos malse speculaas wel niet weegt.
  • Last but not least. Is de doos goed stapelbaar? Dat is belangrijk voor het stockeren, klaarmaken van bestellingen én het transport.

Dozenkot

Ben jij een doos en voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan is de kans heel groot dat je een tripje naar ons “dozenkot” wint. Want geloof het of niet… toen we begonnen aan de bouw van onze nieuwe speculaaswinkel hebben we hiervoor speciaal een ruimte voorzien.

Sterker nog. Toen onze bakkerij vroeger nog in het Lantaarnpad was, huurden we enkele meters verder een gelijkvloers appartement. Speciaal om onze verpakkingsmaterialen en dozen een plaatsje te kunnen geven.

Het favoriete kind

Het is niet mooi om een favoriet te hebben, maar stiekem doen we dat wel. Onze lievelingsdoos is de “Cibel”. Een stevig fruitbakje, dat eerst dienst doet voor mandarijntjes en appelsienen. Perfect qua formaat, handig te dragen en je kan ze moeiteloos stapelen tot aan het plafond.

Jaren training of beroepsmisvorming? Hoe je ’t ook wil noemen… Als er ergens een leeg “Cibel”-bakje staat, dan zullen we ’t wel gezien hebben. En we zouden liegen als we dan elke keer niet een klein beetje enthousiast zijn.

Een jonge roos of een oude doos?

Zou het niet gewoon eenvoudiger zijn om ze te bestellen in plaats van ze te verzamelen?

Natuurlijk! Maar dat doen we zo weinig mogelijk. En daar hebben we goede redenen voor:
Vouwdozen zijn vaak niet zo stevig als fruitbakjes.

  • Ze passen minder mooi op elkaar dus stapelen is een groter risico.
  • Een goed standaard-formaat vinden is moeilijk. Hoe langer de doos, hoe breder en hoger ze vaak ook wordt.
  • Te grote dozen vragen te veel opvulmateriaal en dat is alleen maar meer afval.
  • Elk doosje dat we verzamelen wordt (tijdelijk) van de afvalberg gered en krijgt een tweede leven.

Toegegeven; ze bestellen zou misschien wel professioneler overkomen én ons in ieder geval heel wat tijd besparen.

Maar er gaat nu eenmaal niets boven de kwaliteit van de fruitbakjes. Ondertussen maken ze ook al deel uit van ons handelsmerk. Dus dan blijven we nog maar dozen hamsteren…

Geschreven door Cookie Monster

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *