Suikervrije speculaas… een uitdaging

Het is een vraag die we vaak krijgen; suikervrije speculaas. En telkens weer moeten we die klanten teleurstellen. De ene heeft begrip voor de situatie, de andere wordt soms boos.

Zo was er die klant die onlangs zei: “Zijn jullie nu echt te koppig om dat te maken?”

Of onze bakkers soms koppig kunnen zijn? Misschien wel ja. Maar niet als het gaat om suikervrije speculaas. Want het is helemaal niet fijn om je klanten teleur te stellen.

Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Onze speculaas bestaat uit 4 belangrijke ingrediënten; echte boter, verse eiere, bloem én onze typische bruine suiker. Die suiker zorgt voor de mooie bruine kleur en de zoete, karamel-achtige smaak van onze speculaas.

Je kan het misschien al raden. Als we die vervangen, krijg je natuurlijk een heel ander product.

Klanten denken mee

Zodra de Sinterklaas-periode dichterbij komt, stijgt ook de vraag naar speculaas zonder suiker. In een post op Facebook en Instagram legden we uit dat we nog geen waardig alternatief hadden gevonden voor onze bruine suiker.

De dagen daarna kregen we heel wat berichtjes van klanten waarin ze suikervervangers voorstelden. Geweldig toch? Sommige van hen hadden we al geprobeerd, maar er was er eentje bij dat veelbelovend leek. Lang leve internet waarop je alles kan bestellen!

Hoopvol

Enkele dagen later was het pakketje met de suikervervanger daar. Nieuwsgierig als we waren deden we meteen de verpakking open. De geur was oké en de kleur perfect. En de smaak? Die was beter dan alle andere vervangers die we al geprobeerd hadden. We waren hoopvol.

Dus zwierden we meteen onze keukenrobot in gang, want voor zo’n klein proefdeeg zijn onze gewone deegmengers wat te groot.

Alle ingrediënten bij elkaar en mengen maar. Of toch niet? Want na enkele minuten kwam er een verbrande geur en rook uit onze trouwe Kenwood. Dan maar met de hand kneden…

De structuur van het deeg met suikervervangers is altijd wat anders dan normaal. Droger, minder elastisch. Dus hier en daar moesten we wat toevoegen om het in orde te krijgen. En even later zat de eerste test in de oven.

Trial & error

Doorheen de jaren hebben we al heel wat suikervervangers getest. Het ene resultaat was nog erger dan het andere. We gingen van “dat is niet lekker” naar “dat zou ik zelfs mijn ergste vijand nog niet geven”.

Veel van die suikervervangers zijn perfect voor koude bereidingen. Denk bijvoorbeeld aan slagroom, tiramisu, tussen de pannenkoek of in yoghurt. Maar zodra je ze gaat verwerken en bakken loopt het mis.

Wat zegt dat?

Toen we na enkele minuten gingen kijken, was er op slag heel wat minder hoop. De speculaas was dubbel zo dik geworden als normaal. Iets wat we bij andere suikervervangers ook al gemerkt hadden, en dat zorgt dan voor een heel andere structuur dan zou moeten.

Maar hij was nog niet gebakken, dus we mochten nog niet panikeren. Gewoon geduld hebben. Laat dat nu niet onze sterkste kant zijn…

Eenmaal gebakken en afgekoeld was het tijd om proefkonijn te spelen. Letterlijk dan. Iedereen kreeg een stukje en we proefden bijna gelijktijdig. De blik op onze gezichten zei genoeg. Ook deze viel in de “helemaal-niet-lekker-categorie”.

Het resultaat was een droog, smakeloos koekje. Het leek wel alsof alle zoete smaak tijdens het bakken verdwenen was. Wat een tegenvaller!

Volgende keer beter

Weet je nog die klant die ons koppig noemden? Die hebben we natuurlijk ook het hele verhaal verteld van onze zoektocht naar een suikervrij alternatief. Haar reactie? “In sommige supermarkten vind je dat zelfs, zo moeilijk zal het dan wel niet zijn.”

Wat is er dan zo anders? Als je de ingrediënten van onze speculaas vergelijkt met die van onze industriële collega’s zie je heel wat verschillen.

Zo wordt de echte boter vervangen door palmolie en de verse eieren door water. Twee ingrediënten die een minder volle smaak geven, maar dat is in hun geval niet zo erg. Want de kaneel of speculaaskruiden zorgen daar voor de “speculaas-smaak”. In dat geval is de smaak van de zoetstof minder belangrijk. Bij ons is het dat wel.

Eerlijk? We zijn best trots op onze speculaas en zijn smaak. De smaak ineens helemaal omgooien om toch maar een suikervrij alternatief te kunnen aanbieden? Nee dankje, daar passen we voor.

Wanneer er een suikervrije speculaas in onze winkel komt, dan zal dat zijn wanneer wij écht tevreden zijn van de kwaliteit. Voor minder doen we ’t niet. Tot dan, blijven we proberen!

Geschreven door Cookie Monster

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *