Koekjes met streken

Begin februari kregen we een mailtje van één van onze klanten, Mia. Ze wou graag weten of onze speculaas een erkend streekproduct was.

Voor veel klanten is “speculaas van Herentals” een echt begrip. Maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat het ook een erkend streekproduct is.

Lang leve Google! Een zoekopdracht later wisten we wat de eisen zijn om als streekproduct erkend te worden. Het product:

  • wordt bereidt in de streek van oorsprong? Check!
  • is gekend door de lokale bevolking? Check!
  • wordt op ambachtelijke wijze geproduceerd? Check!
  • bestaat minstens 25 jaar? Dubbelcheck!

“We zullen dat hier eens snel fixen”, was de eerste gedachte. Maar liefst 22 pagina’s later was het lastenboek volledig uitgeschreven en van bewijsmateriaal voorzien. Iets minder snel dus dan gedacht.

Daarna was het wachten tot de beoordelingscommissie zou samenkomen. Met een bang hartje stuurden we een doos vol dikke en dunne speculaas op als proevertjes. Pal tussen twee feestdagen én tijdens een staking van bPost. Perfecte timing…

Het pakje arriveerde gelukkig net op tijd, want het panel kwam op 7 mei samen. Daarna gingen de dagen voorbij en bleef het stil aan de overkant. Tot we eind vorige week bericht kregen; we hebben de erkenning te pakken!

Eén ding is zeker… wij zijn trotse speculaasbakkers.

Geschreven door Cookie Monster
4 reacties op “Koekjes met streken”
  1. Dat is iets om fier over te zijn, en terecht. Dat een familie al zo lang zijn passie steeds kan doorgeven aan de kinderen is al een hele prestatie. Hopelijk is er opvolging voorzien die deze passie doorzet.
    Volgende doel is misschien “hofleverancier “ worden 😉 Het zou getuige van ‘slechte’ smaak als niemand van ons Vorstenhuis onze (😜) speculaas uit Herentals niet lekker zou vinden.

  2. Hartelijk gefeliciteerd, jullie verdienen het, onze familie is ook al 5 generaties lang klant. Nu het lekker ijsje van Baeteke nog. Ik ben echt fier om Herentalsenaar te zijn. Tot gauw dan kom ik mijn doosje laten vullen met Fonskes.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *