Speculaas uit de muur

Zwangere vrouwen opgelet: in het holst van de nacht plots onbedwingbare zin in speculaas? Dan is de redding nabij, want in Lantaarnpad is een Specumaat geïnstalleerd. “Volgens mij de eerste in België, zegt zaakvoerster Monique Heyns.

De Specumaat werkt tot ieders tevredenheid sinds 25 april. De omgebouwde broodautomaat wordt dagelijks gevuld met verse boterspeculaas van Speculaasje Heyns, in Herentals al honderd jaar uitgesproken als Heens.

“Wij zijn al de vijfde generatie bakkers”, zegt Monique Heyns. “Onze speculaas is tot ver buiten de regio bekend. Daarom lukt het niet altijd voor iedereen om gedurende onze openingstijden in Herentals te geraken. Zo is stilaan het idee voor een Specumaat ontstaan, voor zover wij weten een primeur in België”

Kleiner en dikker

“Omdat de huidige speculaasvormen niet in de schuifjes van de automaat passen, hebben we nieuwe, ambachtelijke houten vormen voor onze speculaas gemaakt. Ze zijn iets kleiner geworden, maar wel dikker, zodat het gewicht ongeveer hetzelfde blijft. Maar de speculaas is dikker en dus nog malser”, legt bakker Staf Hufkens uit.

De Specumaat is heel eenvoudig in gebruik en geeft ook wisselgeld terug. Hij wordt elke dag gevuld met verse boterspeculaas. “Drie soorten dikke en ook drie verschillende hoeveelheden dunne speculaas van 250, 400 en 500 gram”, zegt speculaasbakker Staf, ooit voor lange jaren de onwrikbare verdediger van het roemrijke KFC Herentals.

Vers

“Sinds onze speculaasautomaat in gebruik is, krijgen we heel veel enthousiaste reacties. Iedereen die zin heeft, kan nu dag en nacht

genieten van lekkere, versgebakken speculaas”, promoten ze bij ’t Speculaasje. De Specumaat staat naast de winkel van ’t Speculaasje, Lantaarnpad 3B in Herentals, op vijftig meter van de Herentalse Grote Markt.

Geschreven door Cookie Monster

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *