Speculaasje bewaart geheim

Een zachte zoete geur vult Speculaasje Heyns. Het kleine winkeltje in Lantaarnpad in Herentals is gekend voor zijn dikke zachte speculaas.

Aan het roer staan Staf Hufkens en Monique Heyns, de achterkleindochter van Jef Heyns die op het einde van de 19de eeuw een bakkerzaak opricchte op de Grote Markt. Het speculaasgeheim reisde door de verschillende generaties heen mee naar het Lantaarnpad.

“Onze speculaasvormen zijn nog altijd dezelfde als die van ‘voke’ Jef”, vertelt Monique. “Net als onze recepten.” Vele mensen weten die te smaken, want vandaag vinden niet enkel Herentalsenaren de weg naar Speculaasje.

“We hebben ook klanten uit Luik, een familie die intussen vier generaties lang elk jaar speciaal naar Herentals komt. Het is leuk om hen telkens weer te zien. Toch frappant dat de mensen onze winkel weten te vinden in zo’n klein straatje”, zegt Monique.

Wat de speculaas van Heyns zo lekker maakt, is een goed bewaard onderonsje in de familie. “Ik verklap niets”, lacht de uitbaatster. “Alles draait om goede ingredi├źnten. We gebruiken goede boter en dat proef je.”

De komst van de Sint zorgt steevast voor extra drukte in het winkeltje. Kilo’s speculaas vliegen dan de deur uit. “Onze beste periode”, zegt

Moniques moeder, die in de aanloop naar 6 december haar dochter een handje toesteekt. “Niet alleen omdat het druk is. Mensen denken in deze periode ook aan anderen. Vaak hoor ik zeggen: en ook nog een speculaas voor mijn buurvrouw of voor een vriend of vriendin.”

Maar ook buiten de sinterklaastijd klopt Speculaasje koeken uit de vormen van voke Jef. “Veel mensen denken dat wij jaarlijks maar twee weken open zijn. Maar wij bakken elke dag, ook in de zomer. Want genieten van een speculaas doen veel mensen”, besluit Monique.

Geschreven door Cookie Monster

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *