Het verhaal achter Marcel, Jules, Louis…

Sinds 4 generaties zijn onze speculaasvormen onveranderd gebleven. Op één vorm na, gingen ze tot enkele jaren geleden allemaal naamloos door het leven. Maar daar brachten we verandering in; elk mannetje (en vrouwtje) kreeg een naam. En niet zomaar één… ze hebben allemaal een betekenis!

Marcel

Marcel, Cellie voor de vrienden, is lange tijd de enige vorm geweest die een echte naam had. Maar waar die naam vandaan komt, dat is een raadsel. Hij werd door de vorige bakkers, al meer dan 100 jaar geleden, ook steevast Marcel genoemd. Dus dat zal nooit meer veranderen.

Jules

Nog voor hij zijn naam toegewezen kreeg, had deze speculaas al een bijnaam… “schone vent”. En hij heeft zijn bijnaam niet gestolen! Als je het mannetje bekijkt zie je dat hij een lange jas draag en een soort staf in zijn handen heeft. Een echte chique meneer!

Maar zijn echte naam, die heeft hij te danken aan Jules Hufkens, de vader van onze bakker, Staf. Jules was schrijnwerker als beroep en was tijdens de verbouwingen dé man die ons met raad en daad bij stond. Hij mocht dan geen rechtstreekse link hebben met onze bakkerij, hij stond wel steeds voor ons klaar. Een schone meneer, in elke betekenis van het woord! En daarom vernoemden we deze speculaas met veel trots naar onze geweldige vader, schoonvader en grootvader!

Louis

Net als “de schone vent” had ook deze speculaas eerst een bijnaam; “Masterfoods”. Niet meteen de meest voor de hand liggende naam, en de connectie met speculaas is ook ver te zoeken. Maar ook hier hangt een mooi verhaal aan vast.

Tot 1999 werd de speculaas in een oude vloeroven gebakken. Hierin pasten slechts enkele bakplaten tegelijk, en deze moesten bovendien nog eens manueel worden verstoken om een optimaal bakresultaat te bekomen. Erg veel en zwaar werk voor relatief weinig speculaas. Grote bestellingen aannemen was in die tijd dus ook geen optie. Toch waren er tijdens de Sinterklaas-periode twee bedrijven die jaarlijks een grote bestelling plaatsten. Eén van hen was Masterfoods, nu gekend als Mars. Zij bestelden, en doen dat nu nog steeds, de speculaas die wij nu kennen als Louis. En zo komt hij aan zijn bijnaam!

Maar zijn echte naam, die heeft hij te danken aan Louis Heyns. De vader van Jan, en grootvader van Monique, was de bakker van dienst vanaf 1933.

Jan

Jan Heyns is is bij veel van onze klanten geen onbekende. Tot 1987 kon je bij hem op de Grote Markt terecht voor lekker brood, pistolets, gebak én uiteraard ook speculaas.

Na jarenlang hard gewerkt te hebben, besloten Jan en Cecile het wat rustiger aan te doen. De winkel verhuisde van de Grote Markt naar het Lantaarnpad waar ze nog enkele dagen per week open waren met een beperkter assortiment. Maar volledig stoppen? Dat zag Jan nog niet zitten. Want hij leefde voor zijn werk en heeft elke dag met veel plezier aan zijn werkbank gestaan.

Maar ook toen de zaak door zijn dochter en schoonzoon werd overgenomen, was Jan niet uit de bakkerij weg te slaan. Ze konden steeds op hem rekenen en tijdens de drukke eindejaarsperiode kwam hij van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat een handje toesteken. En ook op andere momenten sprong hij graag nog eens binnen in ‘zijn’ bakkerij. Want dat was nog altijd zijn thuis.

In 2012 hebben we veel te vroeg afscheid moeten nemen van Jan. Maar hem vergeten? Dat doen we nooit! Want een vader, schoonvader of grootvader zoals Jan, zo is er maar één!

Staf

In het hele rijtje van speculazen mannetjes mochten we natuurlijk onze huidige bakker niet vergeten. In 1983 trouwde Staf Hufkens met Monique Heyns, de jongste dochter van Jan.

Na 29 jaar als elektricien bij Philips te hebben gewerkt, namen Staf en Monique in 1999 de zaak van Jan en Cecile over. En net als bij Jan, werd de bakkerij al snel een tweede thuis voor Staf. Tja… zo vader zo schoonzoon!

Jef

Bakker Jef Heyns is de eerste bakker uit onze generatie. Hij heeft gezorgd voor “de speculaas van den Heyns”. En niet alleen het recept is tot op heden onveranderd gebleven… ook de speculaasvormen zijn nog net dezelfde als die van vake Jef. En daarom koppelen we zijn naam maar al te graag aan onze grootste Speculaas!

Geschreven door Cookie Monster
2 gedachten over “Het verhaal achter Marcel, Jules, Louis…”
  1. Fijn dit verhaal te kunnen lezen, samen met mijn moeder Lutgard, ook voor mij een stuk waardevolle familiegeschiedenis, dat begon bij mijn overgrootvader Jef.. Dank jullie!

  2. Wij kwamen om 2 redenen naar Herentals. Naar tanteke op de Belgiëlaan en voor of na dit bezoek langs uw winkel voor speculoos. Trouwens we kregen al sedert jàren met Sinterklaas ne speculazen vent van tante. Echter, ze woont sinds kort in Kalmthout, dus moeten we hoogstdringend op zoek naar een werkbare oplossing om vlot aan uw superspeculaas te komen . . . .

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *