Koffie en speculaas? Dat is een match made in heaven. Of om het in bakkerstermen te zeggen… een batch made in heaven.
Nee serieus. Is er iets beter dan die twee? Denk het niet. Voeg daar nog eens taart bij en het kan al helemaal niet stuk.
Perfect om te serveren als je gasten krijgt. Of om helemaal op je eentje naar binnen te spelen natuurlijk. Jij kiest!
Recept ontwikkeld door Elien's Cuisine
Bekleed de bodemen zijkanten van je springvorm met bakpapier
Begin met het fijnmalen van de speculaas koekjes.
Smelt de boter.
Doe 150gr van de fijngemalen speculaas in een mengkom en giet hierover de gesmolten boter. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa. Schep dit op de bodem van je springvorm en verdeel zodat de gehele bodem egaal bedekt is. Zet in de koelkast terwijl je de mousse maakt.
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Doe 150ml slagroom in een kookpotje samen met de oploskoffie, vanillesuiker en suiker. Breng tot net onder het kookpunt. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen.
Wanneer dit bijna kookt, haal van het vuur. Wring de gelatine blaadjes goed uit en voeg toe aan het room mengsel. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Giet er dan de rest van de slagroom (150ml) bij. Zo kan dit mengsel sneller afkoelen.
Doe dan mascarpone in een mengkom. Mix dit alvast even los tot een gladde massa.
Giet er dan het room mengsel bij. Klop op tot een ietwat stevige mousse.
Schep nu de helft van de mousse bovenop de speculaas korst.
Strooi daarover de resterende fijngemalen speculaas, zodat dit een mooi egaal laagje vormt. Schep daarop de rest van de mousse en spreid mooi egaal uit.
Zet de taart voor minstens 4h (of langer) in de koelkast.
Zo'n 30min voor het serveren, smelt je de speculaaspasta au bain-marie. Giet de gesmolten speculaaspasta bovenop de taart (laat de taart nog wel in de springvorm zitten). Zet voor minstens 20 (of langer) in de koelkast zo kan de speculaaspasta terug opstijven.
Voor het serveren, verwijder de springvorm en verdeel in stukken.
Smakelijk!
Blijf steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes.
Schrijf je nu in