In Herentals is de dunne en dikke speculaas van Speculaasje Heyns erkend als streekproduct door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).
Al 135 jaar wordt de speculaas volgens hetzelfde recept gebakken door de familie Heyns-Hufkens. Ook de Antwerpse koffie van koffie Jespers kreeg de titel van eetbaar erfgoed.
Het was 1889 toen vake Jef Heyns de deuren opende van zijn bakkerij op de Grote Markt in Herentals, waar je terechtkon voor brood en gebak. Jef leerde zijn zoon Louis de stiel van bakker en de opvolging was al meteen verzekerd.
Naar goede traditie trad ook Jan Heyns in de voetsporen van zijn vader, samen met zijn vrouw Cille, om de bakkerij verder te zetten. “Toen mijn grootvader (red. Jan Heyns) met pensioen ging, wilde hij nog bezig blijven maar het wel rustiger aan doen. Ze verhuisden naar een kleinere winkel in een zijstraatje”, vertelt medezaakvoerder Sarah Hufkens.
“Daarna namen mijn ouders (red. Monique Heyns en Staf Hufkens) de winkel op hun beurt over. Tot 8 jaar geleden hebben we in de kleine winkel gezeten, om daarna te verhuizen naar onze huidige locatie op de Bovenrij.”
Traditioneel recept, zonder kaneel
Maar wat maakt de speculaas nu zo speciaal? “Het recept is al die tijd hetzelfde gebleven. In tegenstelling tot de meeste andere bakkers gebruiken wij geen kaneel. De smaak van onze speculaas komt dus echt van de boter, de eieren, en de typische suiker die we gebruiken”, zegt Sarah Hufkens.
“Voor de dunne speculaasjes hebben wij een speculaasmachine, maar de dikke speculaas wordt nog steeds met de hand gemaakt.”
Nu, 135 jaar en 5 generaties verder, zijn dus zowel hun Belgische (dunne) en dikke speculaas erkend als eetbaar erfgoed. “Dat was een heel fijn nieuws. We zijn sowieso trots op onze speculaas. Dat hij ook wordt goedgekeurd als erkend streekproduct is een mooie bonus”, besluit Sarah Hufkens.