Interview met Bakkers Vlaanderen

Een ambachtelijke speculaasbakkerij waar alles dagvers wordt bereid met de beste ingrediënten? Dat moet Speculaasje Heyns in Herentals zijn. Monique Heyns en haar man Staf Hufkens vormen de 4de generatie die de baktraditie verderzetten. Op de traditionele manier, uiteraard!

“Mijn vader had op de Grote Markt van Herentals een ambachtelijke bakkerij met alles erop en eraan”, vertelt Monique. “Na een tijdje werd het moeilijk om personeel te vinden en te houden. Mijn vader werd een dagje ouder en alleen werken ging niet meer. Hij wilde stoppen met de bakkerij maar om toch bezig te blijven besloot hij te verhuizen naar het Lantaarnpad, waar wij nu zitten. Speculaas was altijd al een specialiteit geweest en hij besloot om hier speculaas en marsepein te maken om zo stilletjes aan uit te bollen. Zijn winkeltje was maar de helft van het onze. Mijn vader was gelukkig want hij kon zonder personeel zijn ding doen. In december, tijdens de drukke Sinterklaasperiode, nam mijn man onbetaald verlof op zijn werk om mijn vader te helpen.”

4de generatie

Beetje bij beetje rolde Staf, de huidige bakker, in het vak. “Toen mijn vader besloot om te stoppen vertelde mijn man dat hij de traditie toch graag verder zou zetten.” Staf behaalde zijn diploma in het avondonderwijs en nam samen met Monique de zaak over. De 4de generatie Heyns was geboren.

Een begrip

“Den Heyns is na al die jaren een begrip geworden in Herentals maar ook daar buiten”, gaat Monique verder. “We zijn gestart in 1890 en reclame hebben we nooit gemaakt. We hebben altijd al bekend gestaan voor onze speculaas en omdat we nu een speculaaswinkel hebben vinden veel mensen dat speciaal.” Bakker Staf werkt ook nog steeds op dezelfde manier als zijn schoonvader, inclusief oude familierecepturen en houten speculaasvormen. Op en top handenarbeid dus. En dat proef je.

Houten vormen

“Ons assortiment bestaat uit verschillende vormen speculaas gemaakt met één soort boterdeeg. Maar er is voor iedereen wel wat: dik, dun, krokant of mals.” Wie wenst kan ook speculaas in een zelf gekozen vorm laten maken. “Maar dat moet je wel twee maanden op voorhand bestellen”, aldus Monique. “Onze vormen worden nog met de hand gemaakt door een houtbewerker. Vooraleer we ermee kunnen werken moeten de vormen uitgetest worden in de oven en bijgewerkt worden tot de vorm de perfecte dikte heeft. Er komt veel bij kijken maar de resultaten in speculaas zijn heel schoon.”

Jongere klanten

De speculaas van Heyns wordt alle dagen vers gemaakt. “Mijn man begin rond 3u ’s nachts te bakken en ik doe de winkel. Onze dochter Sarah springt in wanneer het druk is. Ik denk wel dat zij de zaak zal verderzetten. Zij kan alles. Dankzij haar hebben we nu ook een website en zitten we op Facebook en Twitter. Vroeger hadden we vooral ouderen klanten maar nu voelen ook de jongeren zich aangesproken door onze speculaas. Dat merk ik echt.”

Specumaat

Midden dit jaar pakten Monique en Staf uit met hun specumaat. “Sinds vorig jaar zijn we drie dagen gesloten. Om dat op te vangen lieten we een broodautomaat ombouwen en pasten we onze vormen aan. Onze specumaat werkt echt goed. Mensen kunnen er altijd terecht en onze dochter bakt verse speculaas als wij er niet zijn. Opvallend is weer dat veel jonge mensen die nog nooit in de winkel geweest zijn vanaf de eerste dag stoppen bij de automaat en ze blijven dat doen.”

Voor Monique en Staf, maar ook voor dochter Sarah, komt de drukste periode van het jaar er stilletjes weer aan. “Veel mensen denken dat wij maar een paar weken per jaar werken. Tijdens de sinterklaasperiode hang ik daarom een bord in de winkel waarop staat ‘Elke dag van het jaar maken wij verse speculaas’. (lacht)”

Naast speculaas vind je bij Speculaasje Heyns ook marsepein, chocolade en een klein assortiment gebak. Een tweede familiespecialiteit daarbij is de ‘vatel’. Een fijn amandelgebak met mokka en boterroom. Heerlijk!

Geschreven door Cookie Monster

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *