Zeg het woord “Pasen” en wij denken automatisch aan de chocolade eieren. Het kan misschien beroepsmisvorming zijn, maar de kans is groot dat we niet alleen zijn.
Heb je je al eens afgevraagd waar die traditie nu juist vandaag komt? Wij wel. Dus gingen we op (online) onderzoek uit…
Waarom een ei?
Om die vraag te beantwoorden duiken we de geschiedenis in. Vroeger stonden eieren symbool voor nieuw leven en wedergeboorte. Ze werden vaak gebruikt in heidense lenterituelen om het einde van de winter en het begin van een nieuw seizoen te vieren. In sommige culturen werden ze zelfs versierd om de komst van de lente, de zon of de aarde aan te duiden.
Sommige van deze heidense rituelen werden een onderdeel van christelijke vieringen en werden zo samen met het Christendom verspreid.
Verstoppertje spelen
We duiken even dieper in de christelijke traditie. Daar zouden de eieren symbool staan voor de verrijzenis van Jezus. Het verbergen ervan voor zijn leeg graf.
Chocolatiers gingen in het begin van de 19e eeuw aan de slag met chocolade eieren om Pasen te vieren. Eerst in Frankrijk en Duitsland, maar al snel verspreidde deze traditie zich doorheen Europa.
De Paashaas
Ondertussen kunnen we de chocolade eitjes niet meer wegdenken. Maar hoe zit het dan met onze favoriete leverancier daarvan; de Paashaas? Wel, daar bestaat een beetje verwarring over.
De ene theorie brengt ons terug naar de heidense vieringen. Daar was de haas een belangrijk symbool omdat men geloofde dat hij de vruchtbaarheid en vernieuwing van het leven vertegenwoordigde.
Volgens de andere theorie is de Paashaas van oorsprong Duits. In de 16e eeuw werd hij in de Duitse literatuur voor het eerst genoemd als de “Osterhase” die gekleurde eieren in hoeden of mutsen van kinderen zou leggen.
De klokken van Rome
Bij de ene komt de Paashaas, bij de andere de “klokken van Rome”. Ook aan de klokken is een leuk verhaal verbonden…
Volgens de Franse traditie stopten de kerkklokken met luiden op Witte Donderdag en bleven ze stil tot Paaszondag. Tijdens de stilte zouden de klokken naar Rome vliegen om gezegend te worden door de Paus. Tijdens hun terugkomst op Paaszondag brachten ze paaseieren en ander lekkers mee voor de kinderen.
De paaseitjes mogen van oorsprong dan wel christelijk zijn. Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat het gewoon een leuke traditie is voor iedereen, ongeacht het geloof. Want zeg nu zelf, er is toch niets zo leuk om op Pasen de eitjes te gaan zoeken (of verstoppen)?